Poziția Organizației Profesionale a Juriștilor Partidului MAN: Refuzul CSM în cazul Alexei Paniș – încă o dovadă a loialității justiției față de partidul de guvernare
24 decembrie 2024
Asociația juriștilor partidului MAN regretă și condamnă decizia de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii în privința Judecătorului Alexei Paniș.
Este încă un exemplu al reformei eșuate și al faptului că în realitate nu se dorește un sistem judecătoresc independent și puternic.
Eliberarea sa din funcție nu este doar o nedreptate personală, ci și un atac asupra principiilor fundamentale ale statului de drept.
În același timp, această hotărâre pune în lumină multiple probleme sistemice care afectează grav funcționarea justiției și încrederea publicului în acest domeniu esențial.
De ce acest act îl considerăm nedrept, injust și politizat?
– Judecătorul a fost pedepsit pentru că a avut curajul să aplice legea și să anuleze actele Președintei, pentru că a îndrăznit să fie vocal și să-și apere drepturile.
Sistemul judiciar, în loc să protejeze judecătorii integri, îi elimină sistematic.
Reamintim că președinția a refuzat, anterior, numirea lui Alexei Paniș fără un temei legal, în mod arbitrar, iar CSM a perpetuat această nedreptate, ignorând obligațiile sale instituționale.
Atragem atenția că au mai fost cazuri de părtinire și poziție discriminatorie în privința judecătorilor vocali ce au participat la procedura de pre-vetting și vetting.
Am văzut o componență compromisă a Comisiilor de evaluare: cu ex-judecători care au relații cu persoane controversate, cu ex-funcționari din țările europene implicate în scandaluri etc.
Iar la baza unor refuzuri stau note secrete de la SIS sau scrisori inexistente de la CNA; respectiv, ne rezervăm tot dreptul să credem că în procesul de emitere a deciziilor au fost comise foarte multe abuzuri.
Mai mult decât atât, exercițiul efectuat de CSM-ul capturat politic a demonstrat că vocea judecătorilor nu contează.
Suntem în situația în care votul a 6 judecători de profesie cântărește mai puțin decât abținerile și votul contra celor 4 alți membri nejudecători.
Refuzul, bazat pe o procedură de vot viciată și pe motive care sfidează logica juridică, aduce în prim-plan problemele sistemice ce subminează atât independența personală a judecătorilor, cât și încrederea publicului în justiție.
Decizia de refuz a CSM-ului în privința lui Alexei Paniș, dar și altele de acest tip, adoptate tot mai des, nu doar că distrug cariere, ci creează un precedent periculos.
Prin refuzul de a proteja independența justiției, CSM a demonstrat că nu este un garant al statului de drept și un exponent al puterii judecătorești, ci un instrument loial al intereselor politice.
Nu este surprinzător că acest caz, asemenea altor episoade similare, va ajunge în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, iar Republica Moldova va fi din nou condamnată pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale judecătorilor săi.
Și totuși, în mijlocul acestui peisaj sumbru, există și o speranță. Perseverența și curajul lui Alexei Paniș și ale altor judecători sunt dovada că există încă oameni în sistem care continuă să lupte pentru îmbunătățirea sistemului judecătoresc și a justiției.
În lumina celor menționate, pentru a stopa abuzurile instituțiilor controlate politic de actuala guvernare, facem un apel la solidaritate, la acțiune și la susținerea celor care nu se tem să lupte pentru dreptate, chiar și în fața unui sistem ostil.
Justiția nu poate supraviețui fără oameni curajoși, iar judecătorii vocali și integri sunt acei oameni de care sistemul justiției are nevoie.