MAN susține dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a alege prin votul prin corespondență

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) susține dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a alege prin votul prin corespondență, în special pentru cei care trăiesc în afara țării. Însă, considerăm că este esențială extinderea opțiunii de vot prin corespondență pentru toți cetățenii moldoveni din afara granițelor țării.
Membrul MAN, deputatul Gaik Vartanean a subliniat că propunerea actuală, prezentată de partidul de guvernământ, ridică îngrijorări semnificative în rândul cetățenilor, din cauza lipsei de transparență și a problemelor tehnice evidente.

„Nu voi descrie lacunele și problemele tehnice ale acestui proiect, de la tipărirea buletinelor de vot pe propria imprimantă până la modul în care a fost format așa-zis grup de lucru, doar din reprezentanți direcți sau indirecți ai PAS din parlament și CEC. Ei au uitat că unul din scopuri Comisiei Electorale Centrale și a tuturor autorităților este de a organiza alegeri liberi și corecte astfel, ca cetățenii să creadă în rezultatele acestora”, a declarat Gaik Vartanean.

De asemenea, deputatul Gaik Vartanean a evidențiat necesitatea unei abordări mai ample și echilibrate în ceea ce privește selecția țărilor participante la proiectul pilot de vot prin corespondență, pentru a asigura acoperirea tuturor problemelor potențiale care ar putea interveni în diferite contexte geopolitice și socio-economice.

„Cred că acest proiect ar trebui extins în ceea ce privește numărul de țări participante. Dacă nu doriți să adăugați țări mari din punct de vedere al voturilor anterioare, cum ar fi Italia sau Marea Britanie, puteți adăuga acele țări din Europa care sunt aproximativ comparabile cu voturile anterioare din SUA și Canada – de exemplu, Belgia, Spania sau Portugalia. Mai sunt țările din spațiul post-sovietic – unde sunt foarte mulți cetățeni ai noștri”, a declarat Gaik Vartanean.

Mișcarea Alternativa Națională reiterează angajamentul său pentru transparență și echitate în procesul legislativ, pledând pentru o reformă electorală care să reflecte interesele și nevoile tuturor cetățenilor Republicii Moldova.