MAN expune abuzurile și încălcările democratice din Republica Moldova la Consiliul Europei

În cadrul Consiliului Europei de la Strasbourg, președintele Mișcării Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, a făcut un apel pentru respectarea democrației și a valorilor europene în Republica Moldova.

În discursul său, Ion Ceban a evidențiat îngrijorările legate de integritatea procesului electoral, declarând: „Raportul OSCE/ODIHR privind monitorizarea alegerilor locale din toamnă a subliniat deficiențele evidente în procesul democratic al țării”. A subliniat, de asemenea, că ignorarea recomandărilor OSCE/ODIHR de către guvernare a consolidat o dominație politică dăunătoare în cadrul Comisiei Electorale Centrale (CEC).

În legătură cu situația din mass-media, Ion Ceban a denunțat acțiunile de închidere a instituțiilor media și controlul politic asupra acestora, afirmând: „Închiderea arbitrară a unor instituții media și controlul politic exercitat asupra acestora reprezintă un atac la adresa libertății presei și a democrației”.

Cu privire la sectorul justiției, președintele MAN a evidențiat situația precară și politizată, declarând: „Blocări, tergiversări și numiri partizane în instituțiile cheie ale statului subminează integritatea și independența sistemului judiciar. Reforma justiției care este una esențială pentru Republica Moldova pe alocuri a ajuns într-un colaps, transformând-o în parodie cu o foarte tristă conotație”.

În context, Ion Ceban a menționat: „În continuare instituțiile cheie în stat sunt numiți conducători, oameni loiali guvernării. Este vorba de Procuratură, Procuratura Anticorupție, SIS, ANI, Curtea Constituțională, CNA, Teleradio Moldova, toate ministerele, agențiile, Consiliul Audiovizualului, Comisia Electorală Centrală, până și în instituțiile judecătorești sunt numiți oameni loiali.
Cel mai grav că în marea majoritate a instituțiilor conducătorii sunt numiți interimari fără concursuri publice”.

Ion Ceban a reafirmat angajamentul său și al Mișcării Alternativa Națională pentru respectarea standardelor europene și pentru lupta împotriva abuzurilor și încălcărilor democratice în Republica Moldova. Acesta a pledat pentru o guvernare responsabilă și transparentă, care să servească interesele cetățenilor moldoveni.