MAN condamnă politizarea instituțiilor de stat și cenzura media: „Implementarea recomandărilor OSCE/ODIHR este vitală pentru democrație”

Mișcarea Alternativa Națională aduce în atenția opiniei publice raportul dur al misiunii de observare OSCE/ODIHR privind Alegerile Locale Generale din noiembrie 2023, prezentat de membrul biroului național al partidului nostru, Victor Pruteanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Raportul, extrem de critic, evidențiază probleme grave cu privire la procesul electoral din Republica Moldova, care demonstrează incompetența și rea intenția guvernării actuale.

Victor Pruteanu a subliniat: „raportul OSCE pentru alegerile Parlamentare din 2021 a avut în total 23 de recomandări, iar la acest raport de la ALG 2023 – 31. Numărul de recomandări prioritare, subliniate cu roșu de experții internaționali – în 2021 erau doar 6, acum sunt 11. Aici pot constata că toată lauda despre „noul Cod electoral votat în 2022” pe care și-o asumă PAS și membrii PAS din CEC este o mare minciună”.

În cadrul conferinței, Victor Pruteanu a evidențiat câteva dintre cele mai grave probleme identificate de experții internaționali:

Politizarea Comisiei Electorale Centrale (CEC): „Se constată îngrijorări cu privire la independența CEC și dominarea acesteia de către un singur partid. Solicităm revederea componenței CEC înaintea alegerilor Prezidențiale 2024 și Parlamentare 2025. MAN a acționat în judecată Parlamentul RM ca să o retragă de funcție pe Președintele CEC, numită acolo de Fracțiunea PAS, care a făcut în repetate rânduri declarații politice și a adus critici în defavoarea MAN.

Politizarea Consiliului de Administrație (CA) și a Televiziunii Publice (TRM): „Partidul de guvernare a politizat CA și TRM, încălcând standardele internaționale. Cerem modificarea legii pentru a asigura independența acestor instituții”.

Cenzura media și pe internet: „Suspendarea emisiei televiziunilor și blocarea de site-uri de către autorități constituie restricții disproporționate ale libertății de exprimare. Cerem încetarea cenzurii și respectarea libertății presei”.

Turul doi de alegeri trebuie organizat doar după ce se rezolvă toate contestațiile în judecată. MAN încă mai are două dosare în judecată pe cazul de la Bubuieci, iar PAS deja și-a pus primarul lor acolo.

În urma acestor constatări alarmante, Mișcarea Alternativa Națională solicită:
Depolitizarea CEC
Depolitizarea CA și TRM
Încetarea cenzurii media și pe internet
Implementarea recomandărilor ale OSCE/ODIHR
Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea unui proces electoral corect și democratic în Republica Moldova și pentru respectarea principiilor internaționale.