MAN condamnă dezmățul de la Comisia Electorală și din toate instituțiile statului capturate de PAS

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) condamnă cu fermitate decizia controversată a Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a anula mandatul de primar al lui Leonid Umaneț, care a câștigat alegerile în Bubuieci în mod democratic și transparent. Această acțiune ridică serioase semne de întrebare cu privire la integritatea și independența instituției CEC și subminează democrația și statul de drept din Republica Moldova.

Președintele MAN, Ion Ceban și-a exprimat îngrijorarea într-un mesaj public, menționând că doar cei 6 membri delegați de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat pentru anularea rezultatelor alegerilor în Bubuieci. În opinia lui această decizie pare a fi luată în interes politic și ar fi fost influențată inclusiv de președintele CEC, Angelica Caraman suspectată de partizanat politic în favoarea guvernării.

„Deși candidatul MAN la funcția de primar în Bubuieci, Leonid Umaneț, a prezentat actele că deține studii, chiar dacă Partidul MAN a atacat în instanțe și la moment este ridicată și excepția de neconstituționalitate pe un dosar conex, membrii CEC, în frunte cu Angelica Caraman, care a comentat public împotriva MAN, au anulat cu încălcarea tuturor procedurilor și termenelor legale alegerile în Bubuieci, unde a câștigat candidatul MAN, Leonid Umaneț. Doar cei 6 membri delegați de PAS au votat această hotărâre. Constatăm că este cea mai slabă guvernare de până acum, care schimbă legea pentru a-și păstra fotoliile,” a menționat președintele MAN, în mesajul său.

MAN reafirmă că alegerile ar trebui să fie un proces corect și transparent. Este regretabil că în acest caz, acțiunile CEC par să contravină principiilor fundamentale ale unei societăți democratice, inclusiv independenței instituțiilor guvernamentale și respectării statului de drept. „Nici unul din cei care se duc din actuala guvernare, de voie sau siliți, nu rămân în Republica Moldova să trăiască, deoarece au venit și fac experimente pe cetățeni, pentru a face bifă în CV-urile personale” a comentat pe marginea acestei situații, președintele MAN, Ion Ceban.

Mișcarea Alternativa Națională își reafirmă angajamentul față de principiile democrației și alegerilor libere și corecte și suntem hotărâți să luptăm pentru ca voința cetățenilor să fie respectată.