Liderul MAN, Ion Ceban: „Libertatea în viziunea PAS – dictatură și cenzură”
06 iunie 2025

Blocul Alternativa a analizat numeroase rapoarte ale partenerilor internaționali care constată derapajele guvernării actuale, ale regimului PAS.
Liderul Mișcării Alternativa Națională, Ion Ceban, a atras atenția asupra derapajelor tot mai frecvente în domeniul libertății presei și a exprimat îngrijorarea față de tendințele de control politic asupra instituțiilor media din partea guvernării.
„Raportul OSCE/ODIHR din 2023 accentuează că PAS a modificat Codul Audiovizualului astfel încât să controleze politic conducerea Consiliului Audiovizualului, dar și a Televiziunii Naționale, și se recomandă revenirea la normele legale anterioare care garantau independența CA și inamovabilitatea membrilor CA.
Despre același lucru vorbește și o altă poziție a Consiliului de Miniștri ai Consiliului Europei.
Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, în țara care pretinde a fi democratică, candidată la Uniunea Europeană, regimul PAS a închis 16 televiziuni, cu încălcarea tuturor standardelor democratice internaționale.
Fapt constatat în repetate rânduri de partenerii internaționali – OSCE/ODIHR, Comisia Europeană etc.”, a declarat Ion Ceban.
Blocul Alternativa insistă pe implementarea recomandărilor partenerilor internaționali și formulează următoarele cerințe:
- Solicităm partidului de guvernământ să retragă inițiativele care vin să stranguleze drepturile constituționale și civile fundamentale: dreptul la informare și libertatea de exprimare. Aceste inițiative urmăresc instituirea cenzurii politice în Republica Moldova.
- Extinderea libertăților democratice și creșterea controlului public asupra puterii. Inițierea numirii președintelui Consiliului Audiovizualului din rândul opoziției.
Tot opoziția trebuie să exercite controlul parlamentar asupra activității CA – inclusiv dreptul de a solicita rapoarte, de a audia membrii Consiliului și de a iniția demiterea acestora în caz de abateri sau încălcări.
- Consiliul Audiovizualului să fie obligat să monitorizeze accesul opoziției la posturile publice de televiziune și radio, cu publicarea periodică a rapoartelor într-un format accesibil tuturor.
- Excluderea din Codul serviciilor media audiovizuale și din regulamentele interne a oricăror atribuții de cenzură ale Consiliului Audiovizualului.
Trebuie interzisă cenzura administrativă, în conformitate cu articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Se impune garantarea faptului că blocarea conținutului media poate avea loc doar în baza unei decizii judecătorești. Orice formă de cenzură prealabilă, fără control din partea instanțelor, trebuie exclusă.
- Definirea clară în legislație a termenilor precum „dezinformare”, „conținut nociv” și „conținut ilegal”, precum și stabilirea unor mecanisme independente de evaluare juridică și posibilitatea contestării acestora în instanță.
Trebuie exclusă extinderea cotelor lingvistice asupra invitaților la emisiuni politice, dezbateri și talk-show-uri, pentru a garanta libertatea editorială și diversitatea opiniilor.
- Garantarea că cel puțin jumătate din timpul de emisie în cadrul emisiunilor politice să fie acordat opoziției parlamentare și extraparlamentare.
Este esențial să fie eliminate orice forme de discriminare lingvistică sau etnică în participarea la emisiuni televizate și dezbateri publice.
Blocul Alternativa subliniază că respectarea principiilor democratice și garantarea pluralismului mediatic nu sunt recomandări, ci obligații ale unui stat care aspiră cu adevărat la valorile europene.