Ion Ceban: „Control total: PAS ignoră avertismentele internaționale”

photo_2025-05-13_13-50-53

Ion Ceban, liderul Mișcării Alternativa Națională: PAS transformă Moldova într-un regim dictatorial, călcând în picioare inclusiv avertismentele OSCE – totul pentru a-și menține cu orice preț controlul asupra puterii:

„PAS bagă opoziția în ilegalitate, presa în tăcere și democrația în groapă. Abuzuri au fost constatate și de OSCE (ODIHR), recomandările cărora au fost ignorate. Nu doar Blocul Alternativa consideră că Guvernarea dorește să comită un abuz cras în privința partidelor/blocurilor de opoziție.

Atragem atenția că și Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE (ODIHR), în Opinia urgentă la proiectul de lege nr. 381 (29 aprilie 2025), la care ne referim, formulează critici clare, și anume:

– Termeni vagi și care pot fi supuși abuzului: „extremism”, „activitate extremistă” (prin această definiție vagă se lasă marjă de interpretare pentru CEC și alte organe să decidă care partid este bun și care este rău);

– Lipsa garanțiilor procesuale: dizolvări fără avertisment, fără drept efectiv de contestație (CEC își va asuma rolul instanței de judecată și, practic, nu se va putea contesta efectiv);

– Sancțiuni colective: interdicții asupra așa-numitelor „partide-succesoare”;

– Rol excesiv al SIS: implicarea serviciilor secrete în înregistrarea partidelor și urmărirea persoanelor;

– Risc de cenzură: media pot fi suspendate pentru difuzarea „materialelor extremiste” (unde, din nou, nu este clar ce se are în vedere prin această expresie și se poate închide televiziunea dacă nu este pe placul guvernării);

– Transparență deficitară: lipsa standardelor pentru donațiile nemonetare (în domeniul financiar, regimul partidelor este deja printre cele mai stricte din UE și totuși se introduc noi restricții, cu toate că vedem cum cei de la guvernare folosesc resursa administrativă, iar pentru ei legea nu este luată în calcul);

– Supraveghere abuzivă: lipsă de proporționalitate și control judiciar.

ODIHR recomandă:

  • limitarea dizolvării partidelor doar la cazuri de infracțiuni grave;
  • clarificarea termenilor;
  • garantarea notificărilor prealabile și a dreptului la apărare;
  • excluderea SIS din procesul de înregistrare;
  • respectarea proporționalității în sancțiuni;
  • permisiunea adunărilor spontane;
  • reformarea regimului de donații.

Înainte de votarea în lectura a doua, deputatul MAN, Gaik Vartanean, a solicitat guvernării să țină cont de această opinie urgentă și să retragă proiectul de lege pentru revizuire.

Ce face PAS?

Votează proiectul fără să țină cont de opinia experților internaționali, naționali și a nimănui în acest sens.

Într-un stat democratic, o astfel de lege nu își are locul, iar noi devenim un stat dictatorial.

Amintesc că săptămâna trecută am vorbit și despre noul proiect de lege propus de Președinție privind Consiliul Suprem de Securitate, care se vrea a fi un organ executiv, ce va controla toate structurile de forță, iar membrii acestuia vor fi aleși doar de Președinta Maia Sandu, pe cine vrea ea, și va conduce din turn, după bunul ei plac.

Să încerci să menții puterea cu orice preț, încălcând legea supremă, nu este democratic și nici nu reprezintă promovarea valorilor europene.

Credem că toate aceste acțiuni — proiectul de lege, intimidările la adresa Blocului Alternativa — demonstrează o frică apatică a celor din PAS că, pe 28 septembrie 2025, vor pierde alegerile și încearcă din răsputeri să excludă și să limiteze activitatea principalilor concurenți politici, în stilul și maniera pe care niciun regim nu și-a permis-o”, a declarat Ion Ceban.