În ultimii ani, bugetul pentru cultură a crescut de trei ori. Ion Ceban: Vom crea noi centre culturale și vom investi în instituțiile de artă și în susținerea artiștilor

photo_2023-11-01_12-03-34

În ultimii ani, în Capitală, bugetul pentru domeniul culturii a crescut de aproape trei ori, fiind făcute investiții considerabile în diverse programe și evenimente atât în țară, cât și peste hotare, în activitățile artiștilor moldoveni și în dezvoltarea și dotarea instituțiilor de artă. Candidatul MAN pentru funcția de primar al Capitalei, Ion Ceban, susține că, împreună cu echipa sa, va continua proiectele frumoase în oraș prin deschiderea de noi centre culturale, de creare a unui HUB creativ multifuncțional și de investiții în modernizarea școlilor de artă, a bibliotecilor și a altor instituții culturale.

”Pentru domeniul culturii am majorat bugetul de trei ori și am investit în școlile de artă, biblioteci, în evenimentele care implică artiștii noștri și promovează cultura noastră, atât în țară, cât și peste hotare, am susținut proiectele tuturor artiștilor și nu am făcut diferențe. Artiștii sunt ai poporului, ai țării, iar ei sunt cei mai buni ambasadori peste hotarele țării. Nu există oameni ai noștri, ai voștri, i-am implicat pe toți fără niciun fel de preferințe”, a declarat Ion Ceban.

Candidatul MAN a vorbit despre deschiderea mai multor centre culturale în Chișinău.

”Sunt trei instituții pe care intenționăm să le deschidem. Este vorba despre trei centre de cultură și artă „Eugen Doga”, „Grigore Vieru”, „Ion și Doina Aldea Teodorovici”. Proiectele vor deveni realitate în scurt timp. Mizăm pe sprijinul partenerilor din România. Avem deja discuții prealabile. Vreau să menționez și proiectul Cimitirul Eroilor, pe care ne propunem să-l finalizăm în acest an. Este un parteneriat frumos cu Consiliul județean Buză”, a mai adăugat Ion Ceban.

Candidatul MAN susține că echipa formațiunii va realiza și alte două proiecte ambițioase – un HUB creativ multifuncțional și un centru de artă contemporană.

”Suntem în definitivarea unui HUB creativ multifuncțional pentru oamenii talentați. Vom crea Centrul de artă contemporană. Un proiect care ne propunem să-l realizăm chiar în centrul orașului și este vorba de clădirea unde anterior era Oficiul Stării Civile pe strada Alexei Mateevici și pe lângă centrul de artă să fie posibil ca să fie oficiate ceremoniile de căsătorie, așa ca pe timpuri. Cei care își doresc. Este o zonă care vrem să o aducem la viață. Să încheiem toate procedurile birocratice”, a mai declarat Ion Ceban.

Președintele MAN a mai vorbit și despre continuarea renovării și dotării tuturor școlilor municipale de artă, a tuturor filialelor Bibliotecii Municipale ”B.P. Hasdeu” și diversificarea activităților culturale, educative.

”Investim atât în infrastructură, cât și în dotări. Vrem ca edificiile să devină locul întâlnirilor pentru discuții, prezentări, lectură și pentru prezentarea proiectelor”, a mai adăugat Ion Ceban.

Candidatul MAN a mai reamintit că, în ultimii ani, în premieră, municipalitatea, datorită echipei MAN, a investit și în domeniul arheologiei.

”Am investit în arheologia urbană și proiectele ce pun în valoare identitatea Chișinăului. Avem parteneriate cu societatea civilă, cu experți, cu profesori, inclusiv de la Universitatea Pedagogică. Am vrea să extindem aceste conlucrări. Aduc aminte că în ultimii ani am investit enorm pentru săpăturile arheologice din Chișinău, fiind o practică inedită când Primăria investește în acest domeniu. Primăria mun. Chișinău pentru prima dată a inițiat și finanțat cercetări arheologice în perioada 2022-2023”, a mai declarat Ion Ceban.

Programul susținut de municipalitate a inclus investigații arheologice în șase zone istorice ale orașului Chișinău.