Liderul MAN: actele de corupție trebuie sancționate mai dur

photo_2022-12-29_20-02-27

Partidul MAN se declară categoric împotriva corupției și pledează activ pentru combaterea cu mecanisme mult mai dure a acestui fenomen. Liderul formațiunii, Ion Ceban, susține că statul, în procesul de combatere a corupției, trebuie să-și concentreze eforturile, în special, pe prevenirea acesteia prin eliminarea și diminuarea factorilor de risc.

„MAN susține înăsprirea măsurilor de sancționare a infracțiunilor de corupție. În același timp, MAN crede cu tărie că politicile în domeniu trebuie să țintească instaurarea certitudinii tragerii la răspundere a persoanelor corupte. MAN nu tolerează nici un fel de corupție. În același timp, reieșind din circumstanțele actuale, credem că instrumentele coercitive ale statului trebuie să se concentreze, primordial, pe investigarea cazurilor de corupție mare și cea politică, deoarece aceasta cel mai mult afectează democrația, securitatea națională și viața cetățenilor”, a declarat Ion Ceban.

De asemenea, Mișcarea Alternativa Națională își propune ca fiecare cetățean, indiferent de statutul social, să beneficieze de o justiție echidistantă, să poată conta pe transparența și imparțialitatea sistemului. Potrivit liderului MAN, recenta scoatere la iveală a discuțiilor private purtate de cei mai înalți funcționari publici din țară a demonstrat că justiția este mimată, iar interesele de grup prevalează intereselor unui stat de drept.

”Justiția independentă este garantul democrației, păcii sociale și al climatului investițional favorabil. La fel ca întreaga societate, echipa noastră a fost martoră a reformelor intensive ale fiecărei guvernări. Însă, obiectivele și scopurile declarate nu au fost atinse. Reformele au fost mimate pentru promovarea intereselor unor grupuri de persoane, care guvernau deschis sau din culise. Este cert faptul că, fără o justiție efectivă și eficientă, nu poate exista un stat de drept și nici un stat care pretinde să devină membru al Uniunii Europene”, a declarat Ion Ceban.

În context, liderul formațiunii, Ion Ceban, a specificat că un stat de drept trebuie să aibă la bază un sistem judecătoresc profesionist și independent de influența oricăror factori, mai ales ai celor politici. Actorii sistemului trebuie asigurați că pot acționa independent și în baza legilor existente, fără indicații sau presiuni de orice gen.

„MAN pledează pentru fortificarea răspunderii manageriale, asigurând un echilibru clar între Autoritate, Responsabilitate și Răspundere. Acest principiu va reprezenta piatra de temelie pentru transparență, conformitate și performanță în prestarea serviciilor publice pentru cetățeni. Considerăm că sistemul de justiție se va bucura de încrederea oamenilor atunci când justiția nu va fi doar înfăptuită, ci va fi și văzută ca fiind înfăptuită”, a mai adăugat Ion Ceban în cadrul primului congres.