Echipa MAN anunță un program amplu pentru problema maidanezilor

photo_2023-10-26_11-55-59

Echipa MAN susține că în următorii ani investițiile în proiectele și programele pentru soluționarea problemelor maidanezilor vor fi majorate. Liderul formațiunii, Ion Ceban, anunță că va fi inițiat Programul „Inelul de securitate în Capitală”, ce presupune înregistrarea și sterilizarea în masă a câinilor și pisicilor fără stăpân.

”Pentru controlul animalelor fără stăpân vom dezvolta Întreprinderea municipală Supraveghere și protecția animalelor, nou creată. Vom construit un centru de sterilizare de capacitate mare va da posibilitatea să mărim numărul de animale sterilizate. Vom dezvolta serviciul de capturare în fiecare sector al orașului. Vom continua dezvoltarea Centrului de adăpost și a serviciilor de adopție pentru a încuraja oamenii să adopte animale fără stăpân”, a declarat Ion Ceban.

Liderul MAN susține că, pentru informarea și sensibilizarea locuitorilor, vor fi organizate programe educaționale în instituțiile de învățământ și proiecte sociale în comun cu societatea civilă.

”Vom numi un consilier al primarului general, specialist în domeniul protecției animalelor. Sigur că ne dorim să lucreze și cadrul legal pentru a putea avea mai multe pârghii de activa. Deocamdată municipalitate, poate doar să captureze câinii, să îi sterilizeze, după care să îi eliberăm. Vom amenaja „parcuri” pentru patrupezi, astfel încât în fiecare parc să fie o zonă special destinată câinilor, pentru a asigura comoditatea pentru proprietarii de câini. Actualmente, este un astfel de parc construit la Botanica”, a mai adăugat Ion Ceban.

Președintele MAN regretă că unii încearcă să obțină capital politic pe seama problemei maidanezilor.

”Este important de conștientizat de către toți actorii politici că această problemă nu trebuie să fie exploatată politic, ba din contra: această problemă trebuie să unească toți factorii politici în jurul scopului de a fi rezolvată, căci afectează pe toți, indiferent de preferințele politice”, a precizat Ion Ceban.