Cazul primarului MAN ales în comuna Bubuieci, Leonid Umaneț, discutat pe platforma Consiliului Europei

 

 

Coraportorul din partea Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Vladimir Prebilic, a adus în discuție subiectul anulării mandatului primarului MAN ales în comuna Bubuieci, Leonid Umaneț. Raportul a fost prezentat în cadrul evenimentului „Observarea alegerilor locale în Republica Moldova”, organizat la Consiliul Europei de la Strasbourg.

Vladimir Prebilic a specificat că criteriul în baza căruia domnul Umaneț a fost declarat ineligibil după alegeri, și anume neclaritățile legate de dovada studiilor acestuia, nu era necesar pentru eligibilitate. De asemenea, Vladimir Prebilic a subliniat că astfel de decizii referitoare la ineligibilitatea unui candidat ar trebui luate înainte de ziua alegerilor.
„Am fost îngrijorați să auzim despre cazul domnului Umaneț, care a fost ales în funcția de primar al comunei Bubuieci. Dar, care în urma unor decizii contradictorii a fost declarat ineligibil după ziua alegerilor din cauza unor neclarități cu privire la dovada studiilor acestuia, care făceau parte din criteriile de eligibilitate. Adițional acestui criteriu de eligibilitate care nu era necesar, considerăm că dosarul domnului Umaneț a fost administrat corect și că astfel de decizii referitor la ineligibilitatea unui candidat trebuie să fie luate înainte de ziua alegerilor”, a declarat Vladimir Prebilic.

Totodată, în cadrul Raportului Misiunii de Observare a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei cu referire la cazul Leonid Umaneț se menționează: „ CALRE consideră acest caz un abuz de putere din partea organelor electorale și condamnă faptul că este pusă în pericol previzibilitatea deciziilor lor”.

Mișcarea Alternativa Națională își reafirmă angajamentul său pentru respectarea principiilor democratice și a integrității procesului electoral în Republica Moldova.