Tineretul are viitor în municipiul Chișinău. Angela Cutasevici: Venim cu mai multe programe de a stimula tinerii, printre care granturi și asistență specializată

photo_2023-10-30_12-07-41

Chiar dacă a fost majorat bugetul pentru domeniul de tineret de 30 de ori de către Primăria Chișinău, pentru următorul mandat membrii echipei MAN îți propun extinderea programelor dedicate tinerilor. Cel puțin asta a declarat Angela Cutasevici, candidat la funcția de consilier din partea MAN, care până acum a avut funcția de viceprimar al capitalei.

Cutasevici spune că tinerii municipiului Chișinău reprezintă o resursă valoroasă, care poate susține dezvoltarea durabilă a localității, dacă beneficiază de o serie de condiții și servicii menite să activeze și exploreze potențialul tinerilor. „Ne dorim să avem un oraș în care toți tinerii sunt activi, capabili să-și realizeze drepturile, potențialul maxim și să contribuie la construirea unei comunități incluzive și durabile.

Vom continua activitățile pentru dezvoltarea serviciilor prietenoase tinerilor prin:
• Programul municipal de cofinanțare a programelor de și pentru tineret;
• Programul municipal de granturi pentru organizații de tineret și grupuri de inițiativă;
• Programul municipal de granturi mici;
• Programul municipal de asistență pentru Centre și consilii de tineret”.

Angela Cutasevici spune că în capitală va fi creată Agenției Municipale de Tineret, dar și un incubator pentru Organizațiile Neguvernamentale de Tineret.

Printre planurile de tineret se numără și lansarea Programului municipal de facilitare a accesului tinerilor stagiari din cadrul Primăriei și a Direcțiilor din subordine la stagii de învățământ internațional.

Una din ideile propuse a fost și lărgirea serviciilor și facilităților în cadrul noului Incubator municipal de afaceri.

„Ne propunem să instruim minim 5000 de tineri și să lansăm cel puțin 500 de afaceri. Scopul propus poate fi atins prin oferirea tuturor tinerilor a sprijinului adecvat, pentru ca aceștia să-și consolideze autonomia, să-și realizeze drepturile și potențialul deplin. Este important să asigurăm accesul tinerilor la servicii prietenoase (din domeniile de sănătate, participare, voluntariat, agrement, antreprenoriat etc.).

În context, prioritățile pentru următorul mandat includ acțiuni care ar sprijini dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, contribuind la creșterea calității vieții acestora și la formarea unei generații de tineri activi și responsabili. Ne dorim ca tinerii să rămână acasă, să învețe, să lucreze și să întemeieze o familie, iar pentru asta este nevoie să creăm condiții și să le oferim tot suportul”, a conchis Cutasevici.