Suma proiectelor mari în Chișinău este de peste 2,5 mld. de lei, un exemplu unic în țară

342515489_1277770489762157_7738089368257386857_n

Municipiul Chișinău este lider în atragerea surselor financiare, Capitala fiind singura localitate din Republica Moldova unde se implementează proiecte mari de infrastructură. Acest lucru demonstrează că mun. Chișinău este un partener de încredere pentru organizațiile și instituțiile internaționale cu care colaborează și vine să combată aberațiile potrivit cărora Capitala riscă să fie lipsită de finanțare externă. Declarația a fost făcută de liderul MAN, Ion Ceban, care susține că suma proiectelor din ultimii ani se cifrează la 2,5 miliarde de lei.

”Suma proiectelor se cifrează la peste 2,5 miliarde de lei și se realizează cu ajutorul partenerilor externi dar și din sursele proprii ale municipalității. Sunt proiecte pe care nu le veți găsi la nivel național. Cei care fac azi mult populism și care au bani în conturi, de exemplu, pentru managementul integrat al deșeurilor, nu au făcut nimic. Nu au făcut o iotă în acest sens. Totodată, suntem mereu în căutare de oportunități economice pentru dezvoltarea municipiului, astfel doar după forumul investițional din toamna anului 2022, în Chișinău au fost semnate contracte și efectuate tranzacții de aproximativ 500 de milioane de lei”, a precizat Ion Ceban.

În context, președintele MAN a precizat că, astăzi, Chișinăul este un partener de încredere pentru misiunile diplomatice, pentru organizații internațional, pentru orașe cu care are proiecte comune.

”Doar în România avem peste 30 de parteneriate, iar, în general, Chișinăul a dezvoltat peste 100 de parteneriate cu diferite instituții. Chișinău este lider în ceea ce ține atragerea surselor financiare. Chișinău este unica localitate din Republica Moldova unde se implementează proiecte mari de infrastructură: managementul integrat al deșeurilor, modernizarea sistemului de apeduct și canalizare, cu cele peste 200 de kilometri de rețele schimbate în ultima perioadă. Vorbim despre eficiența energetică. În Chișinău sunt peste 50 de instituții publice termoizolate cu suportul partenerilor și din sursele municipale, în special școli, grădinițe și spitale. Avem proiecte de reabilitare a a sute de km de drum și trotuare, construcția, reconstrucția și modernizarea școlilor, grădinițelor, spitalelor, centrelor de sănătate și altor instituții sociale”, a mai adăugat Ion Ceban.