Planuri mari pentru reabilitarea lacurilor și râurilor din Chișinău. Ion Ceban: Albia râului Bîc va prinde viață și se va transforma într-o zonă modernă

photo_2023-10-27_13-30-48

Echipa MAN anunță proiecte ambițioase care vor da o nouă viață lacurilor și râurilor din municipiul Chișinău, în special pentru Bîc. Amenajarea râului a început deja, iar acest proces are loc în baza celor mai înalte standarde. Modernizarea presupune curățarea și amenajarea albiei râului, precum și amenajarea falezei dar și teritoriile adiacente.

”Am semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acordurile de 12 milioane de euro, dintre care 4 milioane de euro grant, în scopul implementării Proiectului de reabilitare a râului Bîc și protecție împotriva inundațiilor. Proiectul este parte componentă a Programului pentru Orașe Verzi (Green City Action Plan) și anume găsirea soluțiilor care fac față schimbărilor climatice ale căror efecte sunt tot mai grave”, a declarat liderul MAN, Ion Ceban.

Președintele formațiunii susține că durata de realizare a proiectului se va desfășura în mai multe etape.

”Planul de investiții prioritare în anul I include elaborarea modelului integrat al bazinului de recepție, care combină canalizarea, apele de suprafață și modelarea pluvială îmbunătățită, acțiune ce va prezenta situația clară a problemelor curente, identificând adâncimea și frecvența inundațiilor. La fel, planul include consolidarea capacităților instituționale, studii topografice și ale activelor existente, elaborarea modelului hidraulic, gestionarea digitală a activelor, achiziționarea de echipamente pentru curățarea rețelei de drenaj și programul de curățare, instalarea supapelor cu clapetă, toate lucrările de proiectare și elaborarea proiectelor tehnice de design pentru toate lucrările viitoare”, a mai adăugat Ion Ceban.

Totodată, investițiile prevăd și reabilitarea inițială a rețelei de drenaj și reprofilarea canalului râului pentru 7,6 km de porțiune urbană.

”Reabilitarea sistemului urban de drenaj pentru a reduce frecvența inundațiilor și a îmbunătăți calitatea apei care ajunge în râu. Soluțiile naturale verzi-albastre au fost incluse ca parte a propunerii. Reprofilarea celor 7,6 kilometri prevede un canal cu debit redus, care va îmbunătăți calitatea apei prin creșterea vitezei și antrenarea sedimentelor fine în condiții de debit normal. La rândul său, acest lucru va îmbunătăți abilitățile de auto-curățare ale râului. Un canal cu debit mare, care va crește transportul la debite mari, va servi la reducerea riscului curent de inundații și a creșterii estimate a riscului pentru viitor odată cu schimbările climatice”, a mai precizat Ion Ceban.

Președintele MAN susține că finalizarea întregului proces de curățare a râului Bîc va asigura evacuarea apelor pluviale și va duce la diminuarea riscului de inundație. De asemenea, Ion Ceban a subliniat că, prin proiectele echipei MAN, se va curăța lacurile, moderniza plajele și amenaja falezele și zonele de agrement după exemplul zonelor de la Vadul lui Vodă, Parcul ”La Izvor”, Parcul ”Valea Trandafirilor”.