Petiție pentru transparență în gestionarea tarifelor la gazul natural

De ce moldovenii plătesc cel mai mare tarif din Europa pentru gazlele naturale? 

Problema tarifului la gazul natural a stârnit numeroase scandaluri pe parcursul ultimilor doi ani. De fiecare dată când au existat suspiciuni despre scheme netransparente și implicarea unor persoane oficiale în delapidarea fondurilor publice, autoritățile centrale au promis că vor asigura transparență în aceast chestiune importantă.

Cu toate acestea cetățenii Republicii Moldova rămân neinformați cu privire la costul real al gazelor naturale și la felul în care aceste tarife sunt stabilite. În prima jumătate a anului 2023 prețul mediu de import al gazelor naturale în Moldova a constituit 805 USD/1000m3, cea ce este cu 45% sau 255 USD/1000m3 mai scump decât media europeană. Este inacceptabil să achităm cel mai mare tarif din Europa fără să știm cum sunt calculate aceste sume, sau care sunt sursele de aprovizionare cu gaz.

Credite scumpe și contracte secrete

În anul 2022 statul a luat un credit masiv în valoare de 300.000.000 de euro pentru a procura acest așa-numit "gaz de alternativă". În ciuda acestui credit și a scăderii prețului gazului la bursele internaționale, continuăm să achităm cele mai mari tarife din Europa. Această opacitate în stabilirea tarifelor este profund ingrijorătoare.

Mai mult, în ciuda lipsei cronice de transparență, guvernarea a mai contractat, în luna iulie 2023, încă un credit în valoare de 165.000.000 de euro pentru achiziționarea de gaz în sezonul 2023-2024.

Ulterior în 4 septembrie 2023, S.A. Energocom a inițiat procedura de procurare a gazelor naturale, accesând repetat alte 100.000.000 de euro de la BERD. Însă și de data aceasta, există informații sumare despre sursa gazelor naturale și prețul la care vor fi procurate. La fel nu se cunosc, furnizorii care vor fi implicați în tranzacții.

Prin urmare, se constată că creditele masive sunt puse pe spatele cetățenilor, banii publici sunt cheltuiți netransparent, iar contractele sunt ținute departe de ochii noștri, declarate ca fiind secrete de stat. Această lipsă de transparență este inacceptabilă, în special când toate aceste împrumuturi și costuri sunt suportate de cetățeni.

Obiectivele petiției:

Cerem Guvernului Republicii Moldova să prezinte în mod transparent costurile reale ale gazului natural, inclusiv modul de calcul al tarifelor. Cetățenii au dreptul de a cunoaște cum sunt cheltuiți banii lor și cum sunt stabilite tarifele pentru serviciile esențiale precum gazele naturale.

Solicităm ca toate detaliile privind contractele de achiziție a gazului, sursele și companiile implicate să fie puse la dispoziția publicului. Transparența în gestionarea fondurilor publice este un principiu fundamental al democrației și ar trebui să fie respectat fără excepție.

Insistăm ca informațiile privind gestionarea banilor publici să nu fie secretizate și să fie accesibile cetățenilor. Este inacceptabil ca tarifele mari ale gazului să fie suportate de cetățeni, fără să fie furnizate informații clare și justificări solide.

Beneficii pentru cetățeni:

Transparența în stabilirea tarifelor la gaz va aduce beneficii directe pentru cetățeni, asigurând tarife mai echitabile.

Cunoașterea detaliilor privind achiziția de gaz va consolida încrederea în guvernare și va preveni suspiciunile de corupție. Guvernarea trebuie să demosnstreze oamenilor că niciun demnitar nu este implicat în scheme tenebre prin care câștigă milioane de euro din diferența de preț la gazele naturale.

Împreună ne vom face auziți!

Această petiție este inițiată de Mișcarea Alternativa Națională (MAN) și a fost creată pentru a aduce transparență și responsabilitate în gestionarea tarifelor la gazele naturale.

MAN este hotărât să asigure că cetățenii Republicii Moldova au acces la informații corecte și transparente cu privire la costul gazului natural și cheltuirea banilor publici. Cetățenii noștri nu trebuie să rămână în întuneric cu privire la tarifele la gaz și la modul în care sunt stabilite acestea.

Semnează această petiție pentru a determina Guvernul să asigure transparență în procesul de stabilire a tarifelor la gazele naturale pentru cetățeni.

Semnăturile vor fi acumulate până pe data de 30.09.2023