Mișcarea Alternativa Națională (MAN) condamnă ferm adoptarea Concepției privind Centrul de comunicare strategică și luptă cu dezinformarea

MAN consideră că structura politică nou creată, reprezintă o amenințare la adresa libertății de exprimare și a pluralismului politic. Sub pretextul combaterii dezinformării, guvernarea și-a asigurat un instrument de cenzură și de propagandă, care va avea menirea să curețe spațiul mediatic de informațiile obiective și critice la adresa puterii.

Este regretabil că în timpul dezbaterilor în plenul Parlamentului, autorii acestei inițiative nu au oferit răspunsuri la întrebările legitime adresate de către opoziție. Deputatul Gaik Vartanean a căutat clarificări cu privire la modul în care noul Centru va trata manipulările și dezinformările provenite de la reprezentanții puterii. În absența unui răspuns la această întrebare rămân mari semne de întrebare cu privire la implicațiile reale ale acestei structuri.

Totodată deputatul și-a exprimat preocuparea față de faptul că numeroase ONG-uri din țară sunt folosite în campaniile electorale pentru a ataca unii candidați și pentru a-i favoriza pe alții. „Am încercat să aflăm de la autorii acestui proiect cum va acționa Centrul în raport cu aceste ONG-uri care folosesc manipularea și dezinformarea în raport cu unii candidați. Din păcate nu am primit răspuns la această întrebare, o întrebare care vine de la cetățeni și care merită atenție,” a declarat Gaik Vartanean de la tribuna Parlamentului.

O altă întrebare esențială s-a referit la modul în care Centrul va urmări cazurile în care partidul puterii folosește resursele administrative în scopuri politice și electorale. Autorii nu au oferit un răspuns clar și transparent la acest aspect crucial. „Aduceți-vă aminte când, la postul public de televiziune, controlat de guvernare, cu o zi înainte de alegerile locale, prim-ministrul a vorbit minute în șir despre un singur candidat. Aduceți-vă aminte când acest premier a mers împreună cu candidații PAS în suburbii și vorbea că respectivii candidați vor obține bani. Asta nu reprezintă utilizarea resurselor administrative? Ce va întreprinde în această situație organul nou-creat cu referire la guvern și guvernare în ansamblu? Stimați colegi, de aceste răspunsuri au nevoie cetățenii,” a insistat deputatul Vartanean.

Mișcarea Alternativa Națională reiterează că libertatea de exprimare este fundamentul unei societăți democratice. În contextul proiectului aprobat astăzi în Parlament, avem motive rezonabile să credem că Centrul de comunicare strategică nu va acționa în conformitate cu principiile democratice și nu va respecta diversitatea de opinii în societate. Adoptarea acestei Concepții, fără a oferi răspunsuri clare la întrebările ridicate de opoziție, consolidează îngrijorările că regimul de guvernare va pune stăpânire pe tot spațiul informațional din țară.