Mișcarea Alternativa Națională (MAN) avertizează despre atacul politic asupra sistemului educațional din țară

 

 


În atenția opiniei publice

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) avertizează despre atacul politic asupra sistemului educațional din țară.

Curtea Constituțională, într-o decizie discutabilă, adoptată la 12 decembrie 2023, a respins sesizarea depusă la 7 septembrie 2023 de către deputatul Gaik Vartanean, referitoare la modificările aduse Codului Educației, prin prevederile art. II, alineatele (2)-(9) din Legea pentru modificarea Codului Educației nr.152/2014.

Gaik Vartanean a subliniat în sesizarea sa că noile prevederi îi oferă Ministerului Educației puterea de a substitui autoritatea publică la nivel local – situație care amenință principiul autonomiei locale stabilit de Constituție. Este inadmisibil și periculos pentru democrație, ca un ministru să numească prin ordin personal, șeful unei Direcții într-un raion sau într-un municipiu. Or așa prevede art.II alin. (4) al Legii pentru modificarea Codului Educației, adoptată în 17 august 2023 de actuala guvernare.

Această prevedere ar putea deschide calea spre o mare nedreptate în sistemul de învățământ, când un ministru poate să demită șefii Direcțiilor de Educație din țară și poate să numească, pe o perioadă de 6 luni, conducători interimari, fără a ține cont de opinia Primăriilor, Consiliilor raionale și municipale.

La fel de grav este și faptul că, șefii interimari numiți de ministru, vor avea puterea de a face demisii și angajări în instituțiile din subordine, fără a fi supuși niciunei verificări externe. Suntem în drept să credem că în asemenea circumstanțe, se pun bazele unui control politic al sistemului de învățământ, fiind afectată integritatea și independența acestuia.

Toate aceste trucuri legislative asigură un spațiu de manevră suficient, ca în decurs de 6 luni, să fie organizate concursuri de angajare, conform unui regulament nou, pregătit acum de guvernare. Noul regulament, la rândul său, face ca Comisiile de concurs, să fie constituite în proporție de 80% din persoane controlate politic, sau loiale ministerului Educației. Putem deduce cu ușurință care ar putea fi rezultatele acestor concursuri și cine, într-un final, va ajunge să controleze educația la nivel local.

Ținem să subliniem că aceste „inovații” în Educație au fost înregistrate în Parlament la 16 august 2023 și au fost votate la 17 august 2023 în lectura a doua. Noile norme nu au fost supuse consultărilor publice și avizărilor, așa cum prevede Regulamentul Parlamentului. În special, nu a fost solicitat avizul Congresului Autorităților Locale din Moldova. De asemenea, având în vedere că amendamentul a fost votat în termen de o zi de la înregistrare, opoziției nu i s-a oferit un termen rezonabil pentru formularea propunerilor.

În consecință, Mișcarea Alternativa Națională (MAN) cheamă guvernarea să revină în albia normalității și a bunului simț. Noi nu negăm necesitatea de a desfășura concursuri obiective și transparente pentru șefii Direcțiilor de învățământ. Noi, doar, insistăm ca procesul să nu fie politizat și să decurgă conform legii și Constituției.

Insistăm să fie păstrat dreptul Autorităților Publice Locale de a decide interimatul funcțiilor, până la organizarea noilor concursuri de angajare. Considerăm că la nivel local se cunoaște mai bine specificul, problemele și capacitățile manageriale ale personalului din Educație, iar ingerința politică de la centru ar putea aduce daune serioase comunităților.

În concluzie, Mișcarea Alternativa Națională (MAN) condamnă ferm încercarea de a fi politizat sistemul educațional. Principiul autonomiei locale este un pilon fundamental al democrației, iar încălcarea acestuia lipsește comunitățile locale de controlul asupra propriei educații.

Partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN) va pleda pentru protejarea drepturilor constituționale și legale ale APL. Vom face uz de toate instrumentele juridice și legale pentru a apăra și consolida autonomia locală și principiile democratice.

Totodată, ne adresăm organizațiilor internaționale pentru educație și știință, misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău și partenerilor europeni care monitorizează statul de drept și democrația în Republica Moldova. Cerem sprijin pentru ocrotirea valorilor democratice și a autonomiei locale în fața încercărilor de subordonare politică a sistemului educațional din țară.

Facem un apel și la toată societatea să analizeze în detaliu planul și să își exprime opinia în mod deschis și ferm. Este esențial ca cetățenii să înțeleagă consecințele unui control asupra Educației și să lupte pentru drepturile și valorile democratice.

MAN va pleda continuu pentru integritatea sistemului nostru educațional și valorile democratice care stau la baza societății noastre.