MAN a depus o sesizare la Curtea Constituțională: „Solicităm anularea modificărilor făcute de deputații PAS la Codul Educației”

captura-de-ecran-din-2023-09-07-la-09.49.43

Partidul MAN solicită anularea modificărilor făcute de deputații PAS la Codul Educației, potrivit cărora, toți șefii de direcții de învățământ din raioane, inclusiv municipiul Chișinău, care au fost numiți în funcții, în baza vechiului Regulament, vor fi demiși. Formațiunea a depus în acest sens o sesizare la Curtea Constituțională.

Sesizarea a fost depusă de deputatul Gaik Vartanean, membru în biroul național al MAN, alături de liderul formațiunii, Ion Ceban.

„Pe scurt, aceste modificări încalcă două principii extrem de importante: 1. Este încălcat principiul autonomiei locale. 2. Este încălcat dreptul la muncă… Sperăm că Înalta Curte va analiza argumentele noastre și va apăra drepturile oamenilor”, a precizat deputatul Vartanean.

Președintele MAN, Ion Ceban, a adăugat că aceste modificări au fost aprobate de majoritatea PAS în grabă, într-o zi, în ședința extraordinară. Mai mult, nu au fost organizate nici consultări publice.

„Am depus o sesizare, împreună cu colegii, la Curtea Constituțională. Se referă la acele acțiuni grave, anticonstituționale, nocive și antidemocratice ale PAS în raport cu sistemul educațional din Republica Moldova. Acum câteva săptămâni a fost modificată legea, Codul Educației, așa ca PAS-ul prin Ministerul și persoana politică pusă acolo în funcție să poată demite toți șefii direcțiilor raionale și municipale educație, tineret și sport… Termenele stabilite – 45 zile pentru concedierea, de asemenea încalcă dreptul la muncă acestor persoane, și este evident că această grabă se datorează alegerilor locale… Dacă Curtea Constituțională va accepta argumentele noastre, atunci restabilirea drepturilor persoanelor concediate va fi dificilă, va trebui de efectuat mai multe proceduri legale, credem că corect și necesar este de a suspenda acțiunea normelor contestate pentru a evita consecințe grave”, a declarat Ceban.

„Luați-vă mâinile de pe sistemul de educație din Chișinău!”, a mai adăugat președintele partidului Mișcarea Alternativa Națională.

MAN cere și suspendarea acestor prevederi până Curtea Constituțională se va expune, pentru a proteja oamenii care acum nu cunosc ce se va întâmpla cu ei și familiile lor.

„Dacă Curtea Constituțională va accepta argumentele noastre, atunci restabilirea drepturilor persoanelor concediate va fi dificilă, va trebui de efectuat mai multe proceduri legale, credem că corect și necesar este de a suspenda acțiunea normelor contestate pentru a evita consecințe grave.”, a punctat liderul Mișcării Alternativa Națională.