Legea Bugetului 2024: un vot împotriva locuitorilor municipiului Chișinău

Astăzi, Mișcarea Alternativa Națională a propus 10 amendamente la Legea Bugetului de Stat pentru anul 2024, menite să contribuie semnificativ la dezvoltarea municipiului Chișinău. Cu regret, inițiativele au fost respinse în timpul dezbaterilor.

Singura excepție a fost propunerea de a debloca fondurile destinate proiectului municipal de gestionare a deșeurilor menajere. Mijloacele financiare, care au fost ținute blocate ani la rând de actuala guvernare, pot fi acum utilizate conform destinației, grație amendamentului nostru. Alte nouă amendamente, propuse de către deputatul Gaik Vartanean, membru MAN, au fost respinse de majoritatea parlamentară.

În primul rând, am propus modificări referitoare la „majorările” de 1300 de lei, propuse de Guvern pentru toți funcționarii publici, obligând autoritățile locale să găsească resurse financiare. În cazul Chișinăului, această decizie vizează 8000 de funcționari publici, forțând municipalitatea să realoce sume semnificative de la proiecte sociale și de dezvoltare.

Situația este similară și în ceea ce privește amendamentul privind asistenții sociali, cărora li s-a întrerupt finanțarea de la bugetul de stat și a fost transferată responsabilitatea la nivel local. Această măsură pune în pericol furnizarea serviciilor sociale, întrucât de la 1 ianuarie 2024 asistenții personali riscă să rămână fără lucru.

De asemenea, am propus amendamente privind proiecte de infrastructură, reabilitarea curților și a căilor de acces către anumite suburbii, însă toate au fost respinse de către guvernare. Refuzul autorităților centrale de a acoperi financiar propriile decizii confirmă încă o dată că obiectivul guvernării este să aducă Primăria Chișinău într-o situație financiară dificilă.

De asemenea, observăm că Legea bugetului nu a fost supusă consultărilor publice, iar acesta este al treilea an consecutiv în care Bugetul este votat contrar prevederilor legale. Mai constatăm că Bugetul de stat pentru anul 2024 nu prevede nimic din angajamentele luate de partidul de guvernare în fața comunităților locale. Respingerea amendamentelor noastre reprezintă un vot împotriva locuitorilor municipiului Chișinău, iar această practică de a vota împotriva intereselor cetățenilor este condamnabilă.

Spre deosebire de partidul aflat la putere, Mișcarea Alternativa Națională va continua să promoveze și să sprijine inițiativele de dezvoltare atât ale Capitalei, cât și ale tuturor celorlalte orașe și sate din Moldova.