Ilie Ceban critică a proiectul de lege propus de Lilian Carp: Acțiuni populiste și slab pregătite

2023-07-21 01_19_55-(20+) Facebook

Viceprimarul Ilie Ceban a făcut declarații critice referitoare la proiectul de lege propus de Lilian Carp și Vasile Grădinaru, pe care le-a catalogat drept acțiuni populiste și slab pregătite. Ceban a evidențiat faptul că, în ultimii ani, cei doi politicieni au deținut toate pârghiile de putere în stat, inclusiv ASTS, Procuratură și poliție, având astfel posibilitatea de a interveni în controlul executării lucrărilor în construcții în municipiu și chiar în întreaga țară.

Viceprimarul a subliniat că Primăria Chișinău nu a fost implicată în emiterea actelor permisive pentru construcțiile neautorizate din trecut și, dimpotrivă, a reușit să recepționeze mai multe blocuri construite în mod neautorizat cu mulți ani în urmă. El a menționat că în cei patru ani de mandat nu s-au eliberat acte permisive pentru construcții neautorizate și nici pentru anexe sau mansarde ilegale.

Ceban a adus în discuție mai multe exemple de construcții neautorizate, printre care și blocul locativ de la adresa Alexandru cel Bun 115, unde peste 150 de familii au investit bani, dar construcția nu a fost autorizată corespunzător. Viceprimarul a precizat că aceste probleme sunt rezultatul acțiunilor din trecut și nu au legătură cu activitatea actuală a Primăriei Chișinău.

Referindu-se la proiectul de lege propus de domnii Carp și Grădinaru, Ceban a criticat faptul că aceștia nu s-au preocupat de identificarea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor oamenilor, ci doresc să înăsprească sancțiunile. El a afirmat că partidul PAS a adus oamenii afectați de construcțiile neautorizate la Consiliul Municipal în încercarea de a pune pe seama Primăriei responsabilitatea pentru emiterea actelor neautorizate. Viceprimarul a considerat această acțiune populistă și grosolană, deoarece Primăria nu poate elibera acte ilegale.

În final, Ceban a solicitat Parlamentului să găsească soluții legale pentru finalizarea și recepționarea construcțiilor neautorizate, sugerând că se pot face derogări de la lege și excepții speciale pentru aceste situații. Viceprimarul a concluzionat că acțiunile politicienilor Carp și Grădinaru sunt populiste și că soluțiile trebuie găsite într-un mod legal și responsabil, evitând transferul responsabilității către Primăria Chișinău.

„În septembrie au fost eliberate autorizații de construire pentru 9 etaje, o singură autorizație. În realitate, s-au construit 3 blocuri cu 12 etaje. Deci 1 supraetajat neautorizat și alte două blocuri cu 12 etaje construit neautorizat. În toată această perioadă, autoritatea publică locală din acel timp nu a intervenit nici sub o formă ca să stopeze aceste construcții neautorizate, deși deținea toate pârghiile în acest sens. Astăzi, după cum am spus la Consiliul Municipal, partidul PAS a adus oamenii și au încercat să pun în seama primăriei ca să emite acte neautorizat, ilegal în vederea autorizării celor construcții ilegale. Deci vedem o acțiune populistă și grosolană a autorităților, pentru că nu poți, știind că este o acțiune ilegală, să pui pe umerii

Primăriei municipiul Chișinău. Primăria municipiului nu poate să elibereze acte ilegal și am spus acest lucru de fiecare dată și am sugerat că Parlamentul poate să facă derogări de la lege și ar putea să le propună acestor oameni și să le propună soluții ca să facă o derogare, o excepție de la lege. Prin care să le permită acestor oameni finalizarea acestor blocuri, recepționarea lor. Deci, astăzi Parlamentul dispune de toate pârghiile în vederea finalizării acestor blocuri și lasă să și asume. Dacă domnul Carp și domnul Grădinaru sunt atât de bravi și își asumă acest lucru”.