Echipa MAN va transforma Chișinăul într-o capitală culturală. Angela Cutasevici: Investițiile în cultură aduc beneficii economice și dezvoltă patrimoniul local
01 noiembrie 2023
Cultura este un element fundamental în definirea și menținerea identității naționale a unui popor. Ea reflectă valorile și tradițiile unei comunități și contribuie la consolidarea identității și promovarea unei imagini distinctive la nivel global.
Chișinăul are o bogată moștenire culturală și istorică, iar echipa MAN își propune transformarea Chișinăului într-o capitală culturală, oportunitatea ce va pune în valoare patrimoniul material și imaterial al municipiului. Este declarația candidatului MAN pentru funcția de consilier în CMC, Angela Cutasevici, care a vorbit, în cadrul unei conferințe, despre prioritățile formațiunii pentru domeniul culturii
”Vor fi create trei centre municipale de cultură și artă: „Eugen Doga”, „Grigore Vieru”, „Ion și Doina Aldea Teodorovici”. În aceste spații culturale și artistice se vor desfășura diverse evenimente, expoziții, spectacole și activități educaționale. Pentru a sprijini educația artistică și dezvoltarea tinerelor talente în Chișinău, vom renova și dota toate școlile municipale de artă. Acest lucru va oferi elevilor școlilor de artă un mediu propice pentru a-și dezvolta aptitudinile, abilitățile și creativitatea. Vom consolida rolul Bibliotecii Municipale „B. P. Hașdeu” ca centru de educație, cultură și informație al comunității chișinăuiene. Vom repara, moderniza infrastructura filialelor prin îmbunătățirea spațiilor și facilităților pentru a crea un mediu mai atractiv și mai confortabil pentru vizitatori, inclusiv spații de lectură și săli de studiu. Vom completa anual Fondul de carte. Vom crea un HUB creativ multifuncțional, care va deveni un centru pentru dezvoltarea culturii, artei și inovației. Vom crea Centrul de artă contemporană, care va fi un spațiu dedicat exprimării creative moderne”, a declarat Angela Cutasevici.
Candidatul MAN pentru CMC și despre un șir de realizări în cadrul mai multor proiecte.
”Realizarea, în cadrul proiectului „Identitățile Chișinăului”, a unor conferințe internaționale cu participare oamenilor de cultură, istoricilor, arhitecților, urbaniștilor, economiștilor, sociologilor, antropologilor, scriitorilor, specialiștilor în domeniul protecției și reabilitării orașelor istorice, cu editarea ulterioară a lucrărilor conferinței în volume omonime. Realizarea, în cadrul proiectului „Monografia Chișinăului”, a unei cercetări temeinice a Chișinăului de la primele atestări documentare din 1436 și până în prezent, editată sub genericul „Chișinăul istoric”, în cinci volume. Realizarea, în cadrul proiectului „Chișinăul meu – manuale de istorie locală”, a curriculumului pentru disciplina opțională „Chișinăul meu”, destinată ciclurilor de învățământ primar, gimnazial și liceal. Continuarea proiectelor culturale cum ar fi „Dialog Între Ge¬nerații”, „Te Salut, Chișinău“, precum și alte evenimente culturale de masă. Aceste proiecte pun în valoare artiștii, tradițiile, istoria și cultura locală, contribuind la promovarea patrimoniului cultural al Chișinăului. Vom diversifica agenda culturală anuală a Chișinăului cu evenimente culturale, programe de teatru, concerte, festivaluri, concursuri și expoziții, care să sublinieze creația și talentul local”, a mai adăugat Angela Cutasevici.
Candidatul MAN a mai precizat că pentru păstrarea și promovarea folclorului și a moștenirii culturale va fi dezvoltat Centrul Național de Creație „Satul Moldovenesc Buciumul”, vor fi susținute personalitățile marcante și uniunile de creație, prin realizarea proiectelor comune, sprijinirea și promovarea creațiilor, cum ar fi editare de carte, expoziții, evenimente, târguri, ateliere etc.
”Transformarea Chișinăului într-o capitală culturală va aduce beneficii nu doar din punct de vedere cultural, dar și economic, atrăgând turiști și sprijinind dezvoltarea artistică și creativă a comunității”, a conchis Angela Cutasevici.