Domeniul cultural, la loc de cinste în capitala țării

photo_2023-09-13_16-45-57

Majorarea bugetului pentru programele culturale de trei ori, valorificarea oamenilor de artă, reconstrucția centrelor de creație și înființarea altor noi și reabilitarea infrastructurii instituțiilor cu profil de arte. Sunt doar câteva dintre realizările importante din domeniul culturii, enunțate de liderul MAN, Ion Ceban, în cadrul unei conferințe.

”Accentul a fost pus pe valorificarea oamenilor de cultură, reparaţia şi dotarea celor 5 şcoli de artă cu instrumente muzicale, în contextul în care multe instrumente erau din veacul trecut sau lipseau. Am lansat proiecte şi evenimente culturale pentru copii, tineri, dar şi persoane de vârsta a treia. Nu am făcut diferenţă şi nu divizăm artiştii în „ai noştri” şi „ai voştri”. Noi pe toţi îi susţinem şi îi promovăm. Municipalitatea a susținut financiar şi realizarea volumului „Identitățile Chișinăului””, a declarat Ion Ceban.

Președintele MAN a reamintit că a fost redeschis publicului larg, după reabilitare, Centrul Național de Creație „Satul Moldovenesc Buciumul”, acel laborator de creaţie al lui Tudor Tătaru, ”pe care cineva a vrut să pună mâna abuziv”.

”Recent am transmis practic cheile de la viitorul Centru de Cultură și Artă „lon și Doina Aldea Teodorovici”. Muncim la deschiderea Centrului de Creaţie „Eugen Doga” şi „Grigore Vieru”. Municipalitatea a susţinut financiar crearea volumului „Identităţile Chişinăului”. Pentru prima dată, municipiul Chişinău finanţează şi cofinanţează activităţi de arheologie urbană. La fel, au fost amenajate spaţii destinate comercializării obiectelor de artizanat şi suveniruri”, a mai menționat Ion Ceban din lista realizărilor.

Liderul MAN a abordat și proiectele din domeniul turismului.

”A fost lansat Troleibuzul Turistic, care este mereu arhiplin. Pentru prima dată Chişinăul are un portofoliu format din site-uri şi aplicaţii turistice, materiale promoţionale tipărite şi video, hărţi, indicatori şi ghiduri pentru orientare turistică, care conţin informaţii utile despre cele mai importante evenimente, obiective şi experienţe turistice din Capitală. S-a mărit substanţial numărul de vizitatori, inclusiv de peste hotare, care vin la evenimentele culturale organizate de Primăria Chişinău. În fiecare weekend, în toate sectoarele Capitalei, preponderent în parcurile şi scuarurile reabilitate, sunt organizate evenimente culturale, sportive, târguri, etc. De la oamenii noştri în etate, care dansează în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, până la elevii de la şcolile de artă din Capitală, care evoluează în aer liber. Astfel încercăm ca viaţa culturală din Chişinău să fie una plină”, a mai adăugat președintele MAN, Ion Ceban.