Petiție pentru „lumină” în sectorul energetic
Dragi concetățeni,
Sezonul rece al anului se apropie, iar cei mai mulți dintre noi ne întrebăm cu îngrijorare ce prețuri vom achita, la iarnă, pentru energia electrică și cum Guvernul va compensa facturile?
În municipiul Chișinău, Primăria a asigurat un mecanism clar, care prevede compensarea a 40% din facturile pentru energie electrică. Însă pentru oamenii din restul țării, formula Guvernului de compensații rămâne ambiguă și nedezvăluită.
Această incertitudine nu poate continua. Este timpul să cerem autorităților să ofere răspunsuri clare și transparență în ceea ce privește tarifele la energie electrică și modul în care vor fi compensate pentru fiecare familie.
Semnați această petiție pentru a cere autorităților să fie deschiși și transparenți în gestionarea sectorului energetic și în stabilirea tarifelor pentru energia electrică. La sfârșitul anului 2022 tarifele la energie electrică au crescut brusc și de atunci nimeni nu ne-a oferit explicații clare.
De la ”Țara nu se vinde” la ”Țara nu se fură”
Ceea ce s-a întâmplat, toamna trecută, în jurul Centralei la Cuciurgan este mai mult decât o simplă întrebare. De ce actuala putere a reziliat contractul avantajos cu această centrală și a semnat altul nou, cu un tarif mai mare? Această întrebare și-o pune fiecare dintre noi.
Înainte de rezilierea contractului, plăteam 62 de dolari pentru un megawatt-oră de electricitate. Acum, achităm deja 73 de dolari. Această creștere brutală lovește direct în buzunarele noastre, iar întrebările oamenilor rămân fără răspuns.
Inițial, guvernul ne asigura că "țara nu se vinde" și că se caută alternative pentru a nu mai finanța indirect regimul neconstituțional de la Tiraspol. Apoi, după ce noi, cetățenii, am plătit tarife mai mari timp de câteva luni, puterea politică a uitat de principiul său și a semnat un nou contract cu Centrala de la Cuciurgan.
Cine ne explică această diferență de preț? De ce suntem forțați să achităm tarife mai mari, în ciuda promisiunilor anterioare? Este corect să suportăm aceste costuri suplimentare, în detrimentul calității vieții noastre? Țara nu se vinde, sau țara nu se fură?
Cum ne-am trezit păcăliți peste noapte?
Pe 1 noiembrie 2022, Guvernul Republicii Moldova a decis că nu mai cumpărăm energie electrică de la Cuciurgan, dar nici Tiraspolul, nici Chișinăul nu au explicat public de ce nu s-a ajuns la un nou contract pentru achiziția de energie electrică. În consecință ne-am trezit cu un deficit de electricitate de 33%. Această criză a fost acoperită de România printr-un contract de avarie.
De la Centrala de la Cuciurgan, Energocom cumpăra energie electrică la un preț de 62,5 dolari pe megawatt-oră. După rezilierea contractului, Energocom a cumpărat energie de la bursă la prețuri exorbitante, ajungând până la 400 de euro megawatt-oră. Acest lucru a dus la o explozie a tarifelor pentru consumatorii obișnuiți, care au ajuns să achite 6 lei pe kilowatt-oră.
Apoi, pe 3 decembrie, Tiraspolul și Chișinăul s-au înțeles, brusc, să reia achizițiile de curent. Însă de data aceasta, la un tarif mai mare - de 73 de dolari pe megawatt-oră. După semnarea noului contract, cetățenii achită un tarif mărit, ce depășește 4 lei pentru un kilowatt-oră.
Cetățenii au dreptul să cunoască!
Suntem pe deplin conștienți că această situație nu poate continua așa. Cetățenii Republicii Moldova au dreptul să cunoască și să înțeleagă costurile la energie electrică și să afle de ce tarifele noastre au crescut atât de abrupt. Suntem aici pentru a cere transparență și răspundere.
- Transparență:
Cerem Guvernului Republicii Moldova să ofere informații obiective în ceea ce privește deciziile legate de sectorul energetic. Vrem să cunoaștem în detaliu motivele rezilierii contractului cu Centrala de la Cuciurgan. Solicităm ca toate informațiile și documentele legate de aceste contracte să fie puse la dispoziția publicului, astfel încât să putem evalua obiectiv cât de corect a fost gestionată criza provocată în acest sector.
- Explicații:
Avem dreptul să primim explicații pertinente privind creșterea bruscă a tarifelor la energie electrică și impactul asupra cetățenilor și a economiei. Autoritățile trebuie să ne ofere claritate cu privire la costurile reale ale energiei și să răspundă la întrebarea esențială: a fost necesară rezilierea contractului cu Centrala de la Cuciurgan, ca ulterior să crească tariful?
- Eficiență:
Dorim să ne asigurăm că fondurile publice sunt cheltuite eficient și că contractele încheiate în sectorul energetic sunt în beneficiul cetățenilor. Solicităm o analiză detaliată și obiectivă cu privire la beneficiile și dezavantajele încheierii unor astfel de contracte. Este important ca aceste decizii să fie luate în interesul tuturor cetățenilor și nu în interesul unor grupuri economice.
Împreună ne vom face auziți!
Această petiție este inițiată de Mișcarea Alternativa Națională (MAN) și a fost creată pentru a aduce transparență și responsabilitate în gestionarea crizei în domeniul energetic.
Așadar, nu stați deoparte! Alăturați-vă nouă și semnați această petiție pentru a responsabiliza guvernarea și a ne oferi detalii despre contractele de energie electrică.
Semnați acum!