Partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN) propune măsuri legislative care vizează dezvoltarea locală și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor

Astăzi, deputatul, Gaik Vartanean, membru al partidului MAN, a prezentat două proiecte de legi, care vizează îmbunătățirea vieții locuitorilor din Chișinău și întregii țări. Aceste propuneri legislative abordează aspecte cruciale privind reforma finanțelor publice locale.

Primul proiect de lege se concentrează pe alocarea de resurse financiare la nivel național pentru două servicii esențiale: grupuri „after-school” în fiecare școală din țară și asistenți personali în fiecare oraș și localitate din Republica Moldova.

„Fiecare părinte, fiecare familie trebuie să aibă posibilitatea de a-și trimite copilul la o grupă de zi extinsă, indiferent unde locuiește – la Drochia, la Bălți, la Chișinău, la Dondușeni sau la Cahul. De aceea, suntem pentru ca acest serviciu să fie acoperit din bugetul de stat pe întreg teritoriul țării. Totodată serviciul de asistenți personali era finanțat de la bugetul de stat până în acest an. Dar pentru că PAS a reformat recent sistemul de asistență socială, pentru că partidul de guvernământ a închis practic fondul de susținere a populației din care era finanțat sistemul de protecție socială a asistenților personali – astăzi autoritățile centrale au privat Chișinăul de acest serviciu” a menționat deputatul Gaik Vartanean.

Parlamentarul a condamnat măsura prin care Guvernul a pus pe umerii Chișinăului finanțarea asistenților personali și a grupelor extinse, menționând că practica de a crea daune bugetare Capitalei s-a m-ai întâmplat și în anii precedenți. „Autoritățile au scumpit resursele energetice fără să ofere un suport financiar instituțiilor din municipiul Chișinău. În rezultat Capitala a cheltuit peste 300 mln lei pentru acoperirea tarifului. Apoi Guvernul a majorat cu 1300 de lei salariul funcționarilor, dar nu a oferit niciun ban. Pentru asta primăria a suportat alte cheltuieli în mărime de 300 mln lei. Apoi autoritățile au refuzat să ajusteze tariful la apă și canalizare în Chișinău. Pentru a salva Capitala de la un colaps, Primăria a mai tăiat alte 600 mln din buget și le-a alocat S.A. „Apă-Canal”. Dacă mai adăugăm cu Guvernul nu a oferit niciun suport Chișinăului în criza COVID și cea a refugiaților, prejudiciul total adus bugetului municipal trece de 1,3 mlrd lei” a precizat Gaik Vartanean.

În contextul în care Guvernul provoacă intenționat pierderi financiare municipiului Chișinău, deputatul Gaik Vartanean a mai anunțat un proiect de lege. Acesta vizează reforma finanțelor publice locale și restabilirea echității în distribuirea resurselor financiare către municipiul Chișinău. „În prezent, Chișinăul transferă la bugetul de stat 23 de mlrd de lei și doar doar 13% (2,8 mlrd) din această sumă revin la bugetul municipal, restul sunt cheltuite de Guvern în diferite scopuri. Noi propunem să se revină la situația de până la 2013, când Guvernul întorcea Chișinăului 50% din veniturile locale”, a insistat Vartanean.

De asemenea, proiectul de lege propune uniformizarea defalcărilor impozitelor pe venit ale persoanelor fizice și juridice pentru toate autoritățile publice locale din țară, consolidând astfel baza fiscală necesară activității acestora în contextul eforturilor de descentralizare.

„MAN consideră că este momentul oportun pentru consolidarea bazei financiare a autorităților publice locale și implementarea reformelor în domeniul descentralizării și consolidării autonomiei locale. Observăm o tendință clară de delegare a atribuțiilor către autoritățile publice locale din partea guvernului central, fără a le oferi acoperire financiară adecvată. Este esențial să restabilim echitatea și să garantăm că fiecare cetățean beneficiază de dezvoltare și servicii de calitate, indiferent de satul sau orașul în care locuiește”, a declarat deputatul Gaik Vartanean în cadrul conferinței de presă.

MAN invită celelalte formațiuni politice, societatea civilă și cetățenii să studieze și să susțină cele două proiecte de lege.